Blog

Hoe schrijf je goede Instagram tekst?

Geen zin om te lezen? Luister dan de inhoud van het artikel via mijn podcast

Wist je dat hoe langer iemand op jouw post blijft ‘hangen’, dit een positief effect heeft op het Instagram algoritme. Dit laten ‘hangen’ kun je stimuleren door gebruik te maken van goede captions. Voor het algoritme is het ook belangrijk dat er interactie is met je publiek. Ook hiervoor is je caption essentieel!  Maar hoe pak je dit aan? Hier komen een aantal praktische tips om je op weg te helpen. 

Microbloggen 

Microbloggen onder je post is een geweldige manier om de lezer langer bij je post te houden en interactie uit te lokken. Microbloggen houdt in dat je onder je post een korte blog plaatst. Dus een verhaal, vaak met een persoonlijke touch om je bezoeker te inspireren, informeren of aan te zetten tot een actie. Vergeet daarom ook niet een Call to Action toe te voegen. Dit kan bijvoorbeeld door een vraag te stellen, zodat mensen op je post gaan reageren. Wat weer zorgt voor interactie. Dit vindt het algoritme geweldig en zo maak je kans om op de Explore pagina terecht te komen, wat betekent dat nog meer mensen je zien! Maar er is meer, want hoe schrijf je nu een goede caption?

1. Maak direct indruk

De eerste regel van je caption is essentieel. Deze moet direct de aandacht trekken. Let erop dat je iets opvallends zegt of toevoegt, nog voordat de tekst automatisch wordt afgebroken. Zorg dat dit altijd in beeld is voor de kijker. Begin bijvoorbeeld met opvallende statistieken. Wist je dat australië breder is dan de maan? (emoticon, emoticon) en daarna een tekst over bijvoorbeeld een reis je jij hebt gemaakt of wilt gaan maken of juist over de maan. Het is maar een voorbeeld ;). Of je kunt een emotionele reactie oproepen voor iets over jezelf te delen. ‘En toen zag ik het niet meer zitten’ ‘Ik wist dit gaat mij lukken, alleen nog niet hoe’. Probeer de lezer te triggeren om door te lezen. 

2. Call to Actions

Je kunt ook heel direct vragen om een actie aan het begin van je caption om de aandacht te trekken. Bijvoorbeeld: Double tap als jij deze dag gaat rocken (emoticon)! 

Wat je ook doet probeer altijd een call to action toe te voegen aan je caption. Stel bijvoorbeeld aan het eind van jouw microblog een vraag, om interactie uit te lokken. Maak je vraag niet te ingewikkeld, waardoor het gemakkelijk is voor de kijker om te reageren. Je kunt ook gebruik maken van een keuze. Bijvoorbeeld: Pizza of pasta? Met daarachter weer een stuk tekst over wat jou keuze is of over het feit dat keuzes maken soms heel lastig is. Je kunt ook mensen iemand laten taggen, bijvoorbeeld om kans te maken op een actie die je hebt bedacht. De meest gebruikte call to action is denk ik wel Link in Bio! Hiermee probeer je mensen naar de website te leiden. Let er wel op dat de link in bio gaat naar de pagina waar je het over hebt in je laatste post. Zorg er voor dat de Call to Action opvalt. Dit kun je doen door emoticons, maar ook  door de kiezen voor een ander lettertype of opvallende leestekens.

3. Gebruik witruimte 

Zeker wanneer je gaat microbloggen onder je post is het belangrijk dat de tekst prettig leesbaar blijft. Gebruik daarom af en toe een witregel, waardoor de tekst opgesplitst wordt. 

4. Maak het persoonlijk en passend bij je brand 

Zorg dat je een duidelijke stijl hebt die bij jou en je merk/bedrijf past. Het is belangrijk herkenbaar te zijn voor mensen, zodat ze direct zien dat jij het bent. Persoonlijkheid laten zien is misschien wel de eenvoudigste manier om jezelf te onderscheiden, maar voor sommige ook een grote stap. Believe me, het is het waard om hiervoor uit je comfortzone te stappen. Het is gewoon een kwestie van doen. 

Vind je het lastig om je caption te schrijven op een manier die bij je past? Bedenk dan een onderwerp en spreek hierover een stuk in op je telefoon. Luister dit vervolgens terug en verwerk dit in je caption, zoals je het ook sprekend formuleert. Hierdoor sluit je tekst aan bij hoe jij ook in het echte leven spreekt. Nog een bijkomend voordeel door je persoonlijkheid te laten zien, is het voor mensen gemakkelijker een berichtje te sturen of te reageren onder je bericht. Men heeft het idee jou te kennen, waardoor de drempel een stuk lager is. 

5. Kies je thema’s

Heb je vaak geen idee waar je nu weer iets over moet delen? Begin altijd met een strategie maken, hierin komen een paar focusthema’s naar voren waar jij je aan vast kunt houden. Door focusthema’s te kiezen waarover jij informatie/inspiratie deelt, weet de volger wat hij kan verwachten. Dat is prettig en een reden om je te gaan volgen wanneer iemand interesse heeft in een of meer van jouw thema’s. Voor mij is dat bijvoorbeeld: Ondernemen en marketing met een focus op content. Dit zijn onderwerpen die passen bij mijn bedrijf en mijn interesses. Vervolgens heb ik een lijst gemaakt met allemaal onderwerpen die bij de thema’s aansluiten. Wanneer ik even geen inspiratie heb, pak ik deze erbij. 

longstoryshort & corona 

6. Hashtags 

Hashtags zijn onmisbaar op Instagram. Je wordt erdoor beter vindbaar en komt makkelijker in contact met mensen met dezelfde interesses. Dit zijn interessante potentiële volgers, omdat zij oprecht geïnteresseerd zijn. Wat weer kan zorgen voor meer interactie. Maar, zorg dat je caption niet verstoord wordt door allerlei hashtags. Plaats de hashtags daarom zoveel mogelijk onderaan in je caption, met een of meerdere  witregels ertussen. Je kunt er ook voor kiezen het als een reactie handmatig onder je post te plaatsen, zo staan ze het helemaal niet in je bericht genoemd. Hierdoor word je beter vindbaar, maar houd je de leesbaarheid goed. 

7. Werk vooruit

Wanneer je op moment supreme de caption nog even moet bedenken, is de kans groot dat er niet meer uitkomt dan een vraag en een emoticon. Daarom is het fijn je post te plannen. Dit betekent niet dat je alles in moet plannen voor de komende maanden en automatisch moet laten posten, zodat jij niets meer hoeft te doen. Zeker niet! Het algoritme ziet ook hoeveel jij aanwezig bent en reageert op anderen. Maar, maak wel gebruik van een planning om bijvoorbeeld een moment in de week je captions te schrijven voor de volgende twee weken. Zo heb je altijd een post klaar staan en neem je echt even de tijd na te denken over wat je wilt vertellen. Het is natuurlijk niet zo dat je perse de geplande post moet gebruiken. Persoonlijk vind ik het belangrijk om te kunnen delen wat op dat moment goed voelt of past bij het moment. Toch is het fijn een soort database te hebben met mooie post en bijpassende captions om te posten om uit te kunnen kiezen. Dus plan een moment in de week om hiermee aan de slag te gaan. Ik gebruik zelf de gratis tool Planoly. Later is ook een fijne tool om dit mee te doen. 

8. Vergeet de caption in je stories niet 

Veel mensen kijken stories zonder geluid. Wanneer jij hier geen extra tekst aan toevoegt met daarin kort waar de story over gaat, is het voor veel mensen niet interessant. Het is even iets meer moeite, maar zo ontzettend waardevol voor je kijker. Dit doe ik wel op het moment zelf, omdat ik mijn stories iedere dag op neem. In Planoly kun je ook je stories opslaan met bijbehorende tekst voor wanneer je vooruit wilt werken. Super handig als er een drukke week aan komt en jij alvast je stories met teksten klaar hebt staan. 

Ook bij het schrijven van de caption is het dus belangrijk om persoonlijkheid te laten zien. Neem er echt even de tijd voor om de content te schrijven, blijf jezelf. Dit zorgt voor authenticiteit. Neem de kijker mee in een verhaal, met een call to action voor meer interactie. Het kost even iets meer tijd, maar het levert je gegarandeerd meer op dan wanneer je random post blijft plaatsen zonder enige gedachtegang. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *