10 tools die je als startende ondernemer niet kunt missen

10 tools die je als startende ondernemer niet kunt missen

1. Asana

Wanneer je start met ondernemen komt er onwijs veel op je af. Om een beetje orde te houden in de chaos, is er Asana. Mijn steun en toeverlaat! In deze app kun je alle taken noteren die je in gedachten hebt. Je kunt dit in verschillende projecten verdelen en op een datum zetten, waardoor er een agenda ontstaat. Daarnaast kan je met teams werken. Ideaal wanneer je samenwerkt met verschillende mensen om taken aan elkaar toe te schrijven. Wanneer je een taak hebt afgerond markeer je dit. Op deze manier heb je een super handig overzicht van waar jij en eventueel je teamleden mee bezig zijn. 

2. Google Analytics 

Je kunt natuurlijk 101 dingen doen om meer klanten te krijgen. Super als dit je uiteindelijk ook lukt. Maar waar komen deze klanten vandaan? Welke acties hebben online nu echt tot resultaten geleid en welke absoluut niet? In Google Analytics kun je precies zien hoe jouw website presteert en welke doelen op welke manier worden behaald. Komt het meeste verkeer via een e-mailcampagne of juist via Google Search? Worden via deze kanalen ook het meeste doelen behaald? Zo kun je kijken waarin je door moet investeren en waarin juist niet. Daarnaast kun je uit Google Analytics heel veel informatie vinden over de bezoeker. 

3. Moneybird

Super belangrijk, boekhouding. Zeker niet mijn favoriet, ik knijp dan ook echt in mijn handjes met een hele goede boekhouder. Maar administratie is super belangrijk, ook wanneer je een boekhouder hebt. Dus boekhouder of niet, zorg dat je je zaken op orde hebt. Met Moneybird kun je facturen versturen en ontvangen. Zo weet je precies wat er nog open staat aan betalingen. Ook kun je hier al je bonnetjes in opslaan, zodat je deze niet verliest. 

4. Keyword planner – Google Ads

Het is belangrijk inzicht te hebben in het zoekgedrag van jouw doelgroep. Aan de hand hiervan kun je blog artikelen gaan schrijven en pagina’s gaan maken. De keyword planner van Google Ads is hier perfect voor. Je hoeft niet perse advertenties te hebben lopen, maar je moet wel een account hebben. Hierin kun je verschillende zoekwoorden waarop jij denkt gevonden te willen worden invoeren. Google geeft zelf ook een heel aantal alternatieven, super handig! Kijk goed naar het zoekvolume en welke woorden voor jou relevant zijn. Een zoekwoord combinatie met een koopintentie is bijvoorbeeld ook super interessant, ook al is het zoekvolume hierop vaak lager. 

Je kunt hiervoor ook gebruik maken van UberSuggest van Neil Patel, super handig als je van een paar woorden wilt weten wat het zoekvolume is.

5. Mailchimp 

Als ondernemer is het belangrijk goed contact te hebben met je klanten en top-of-mind te blijven bij je doelgroep. Mailchimp is een geweldig programma waarin jij in een handomdraai de mooiste mailtjes naar jouw e-maillijst verstuurt. Zo zijn (potentiële) klanten altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Met dit programma kun je automatisch een lijst maken van iedereen die zich inschrijft voor jouw nieuwsbrief/mailinglijst. Met deze lijsten kun je campagnes maken, om zo specifieke informatie naar specifieke groepen te sturen. Stel je hebt een kapsalon, vraag dan bij de inschrijving bijvoorbeeld ook naar het geslacht van die persoon. Zo kun je heren enkel mailtjes sturen die relevant zijn voor heren en dames enkel mailtjes over dameskapsels en acties. 

6. Canva

Je hoeft geen creatief genie te zijn om iets creatiefs te maken, dat bewijst de tool Canva wel. Wil je social media post, visitekaartjes of misschien een e-book maken? Dit kan allemaal op deze site. Je kunt hier gratis een account aanmaken en de mooiste creaties maken. Een handige tool hierbij is ook de Chrome extensie Eye Dropper color picker. Hiermee kun je van iedere kleur die jij op je computer ziet, de kleurcode achterhalen. Deze kleurcode kun je vervolgens weer in Canva gebruiken om consistentie te krijgen in de kleuren die je gebruikt. Het fijne aan deze tool is dat je gebruik kunt maken van sjablonen, hierdoor is het ook zonder creatieve geest mogelijk de mooiste creaties te maken. 

7. Planoly

De tool om jouw Instagram post in te plannen. Hier kun je gratis gebruik van maken tot 30 post per maand. Let er dus wel op dat je de post alleen aan de app toevoegt als je zeker weet dat je hem wil gebruiken. Je kunt natuurlijk ook voor een betaald account kiezen, dan kun je zo veel post plaatsen en verwijderen als je wilt. Ook kun je meerdere accounts koppelen, waardoor je verschillende Instagram kanalen kunt beheren. Niet alleen je feed kun je hiermee inplannen, ook je stories! Sinds een tijdje kun je met Planoly ook je Pinterest post inplannen, ideaal dus! 

8. Buffer

Wil je al je Social Media post inplannen, dus ook die van Facebook, LinkedIn en Twitter? Dan is Buffer een goede optie, dit is echter wel een betaalde tool. Ook kun je hier je Pinterest en Instagram post mee inplannen, zo heb je alle social media accounts bij elkaar staan en kun je alles voor de komende tijd klaarzetten en laten publiceren. Het goedkoopste abonnement is $15,- per maand. Je kunt hierbij acht accounts beheren en honderd post per maand inplannen. Ik wil je er wel even op wijze dat Planoly gratis kan en je binnen Facebook zelf ook gratis je post in kunt plannen. Dit zijn dus beide goedkopere opties. Wil je geen rompslomp en alles in een? Dan is Buffer een hele goede keuze!  

9. SEO quake

Je concurrenten een beetje in de gaten houden is natuurlijk nooit verkeerd. Laat je hier alleen niet gek door maken! Met de chrome extensie SEO Quake kun je zowel je eigen website analyseren als die van jouw concurrenten. Hiermee kun je zien welke koppen op de website worden gebruikt, hoe de meta description en title zijn geformuleerd en of de afbeeldingen zijn geoptimaliseerd. Je kunt kijken naar de voor jou belangrijkste zoekwoorden binnen Google en kijken hoe de eerste drie websites zijn geoptimaliseerd. Haal hier je eigen learnings uit en pas dit toe op je eigen website. 

10. Paytium 

Wil je klanten laten afrekenen via je website, maar niet direct een hele shop maken? Gebruik dan Paytium. Je kunt gebruik maken van de gratis versie, waarbij mensen direct kunnen betalen via Ideal. Zelf maar ik gebruik van de betaalde versie van €49,- per jaar. Hiermee kun je mensen die een betaling hebben gedaan ook automatisch een mailtje sturen. Zo weet ik zeker dat iedereen die betaald heeft voor bijvoorbeeld mijn e-book direct een mailtje ontvangt met de link erin verwerkt om het e-book te bekijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *