Je ziet een fysieke winkel, je spreekt de verkoper en je weet waar je aan moet kloppen wanneer je niet tevreden bent. Online is dit een ander verhaal. Je moet vertrouwen geven, zonder dat je de klant daadwerkelijk ziet of spreekt. Hoe kun je dit nu het beste doen?
Reviews
Reviews, ze worden nog vaak onderschat maar zijn zo ontzettend belangrijk. Zeker de reviews op Google die je niet zelf kan aanpassen, worden door veel mensen gebruikt om partijen te vergelijken. Vraag klanten een Google review achter te laten. Vervolgens kun je deze review natuurlijk mooi verwerken op je website. Zie dit als online mond-tot-mondreclame. Wanneer veel mensen laten weten hoe blij ze met jouw producten of diensten zijn, geeft dit vertrouwen bij potentiële klanten.
Laat jezelf zien
Mensen kopen van mensen, of je nu een webshop hebt of een dienstverlening aanbiedt laat jezelf zien. Het is prettig te weten wie er achter een bedrijf staat. Dit geldt niet alleen in de vorm van een goede foto van jezelf, ook contactgegevens zijn essentieel. Laat zien dat je toegankelijk en bereikbaar bent. Zo weet de bezoeker bij wie en waar hij terecht kan met eventuele vragen of klachten. Ook social media kanalen, zoals Instagram en LinkedIn kun je hier goed voor inzetten. Op deze kanalen kun je net iets meer persoonlijkheid laten zien, waardoor men ziet dat je een echt mens bent. Dit klinkt misschien gek, maar je hoort helaas nog te veel spookverhalen van oplichting op het internet. Het is prettig om te weten met wie je zaken doet.
Deel je kennis
Laat zien dat jij verstand hebt van het product of de dienst dat je aanbiedt. Dit kan door middel van een blog of video’s, maar ook door bepaalde onderscheidingen die je hebt gekregen te tonen. Het is belangrijk kennis te delen, zo laat je zien dat jij de kennis in huis hebt om je klanten te kunnen helpen. Je straalt hiermee autoriteit uit in de branche waarin jij je begeeft.
Keurmerken en garanties
Natuurlijk is het heel fijn als jij jouw klanten garanties kunt geven zoals ‘niet goed, geld terug.’ Dit maakt de deal iets minder definitief, waardoor men het gevoel heeft nog niet helemaal vast te zitten. Daarnaast heb je verschillende keurmerken, die vooral bij webshops prettig zijn om te hebben. De bekendste voorbeelden hiervan zijn denk ik wel Thuiswinkel Waarborg en Webwinkel keurmerk. Je moet hiervoor aan verschillende eisen voldoen en daarnaast betalen om dit keurmerk te krijgen, wat de betrouwbaarheid dan weer een beetje discutabel maakt.
Optimaliseer processen
Niets zo vervelend als een webshop of website die niet goed in elkaar zit, zeker wanneer het om betalen gaat. Zorg daarom altijd dat je dit checkt en blijft controleren. Gaat de betaling goed, biedt je genoeg betaalmogelijkheden, ontvangt men direct een bericht na een betaling? Allemaal dingen die helpen bij het uitstralen van betrouwbaarheid. Als men een betaling doet en vervolgens een uur niets van jou hoort, grote kans dat dit onzekerheid met zich meebrengt. Ga daarom na of alle stappen die een bezoeker neemt goed zijn ingericht.