Het contentplan voor ondernemers met een gevoelige doelgroep
Als ondernemer werk je met mensen in één van de meest bijzondere fases van hun leven: een zwangerschap, een huwelijk of misschien zelfs een verlies. Momenten vol emotie, keuzes en herinneringen. Dat vraagt om een andere manier van marketing, eentje die doordacht, empathisch én effectief is.
In dit artikel laat ik je zien hoe je een contentplan maakt dat aansluit bij een doelgroep. Geen losse flodders, maar een strategie die raakt, blijft hangen en klanten op het juiste moment in beweging brengt.
Begrijp de emotionele fase van je klant
Voordat je ook maar één post maakt, is het belangrijk dat je weet voor welke fase je de content maakt. Het gaat niet alleen maar over wat ze doormaken, maar ook over wanneer ze waar toe bereid zijn.
Bijvoorbeeld:
- Een vrouw droomt al van haar huwelijk, maar is nog niet gevraagd: ze is nog niet koopbereid, maar heeft al wel een Pinterest-bord vol inspiratie.
- Yes, de vraag der vragen is gesteld, ze zijn verloofd: nu komt de overwhelming, wat moet er allemaal geregeld worden? Ze is all over the place en zoekt houvast in deze zoektocht, maar knopen doorhakken? Dat komt later.
- De eerste locatie is bezocht, de trouwdatum staat vast: nu komt er meer rust en kan ze keuzes maken. Ze is bereid om leveranciers te spreken, informatie te verzamelen en offertes aan te vragen.
- De meeste grote keuzes zijn gemaakt: nu is er ruimte voor de details en het persoonlijk maken van de dag. Hier wordt bewust gekozen voor mensen die ze vertrouwt, die haar ontzorgen.
- De dag komt dichterbij: ze wil bevestiging, overzicht en praktische ondersteuning. De keuze is gemaakt, nu gaat het over voorbereiding en emotionele geruststelling.
- De dag zelf is geweest: misschien wil ze herinneringen delen, foto’s terugkijken of anderen tips geven. Dit is een waardevolle fase om ambassadeurschap te stimuleren of nazorg aan te bieden.
In je marketing- en contentstrategie wil je op de verschillende fases van jouw doelgroep inspelen. Wanneer je een of meerdere stappen overslaat, praat je langs je doelgroep heen. Je wilt juist laten zien dat jij in iedere fase jouw ideale klant begrijpt en ondersteunt.
Kies hoofdthema’s die steeds terugkomen
Voordat je content gaat maken, is het belangrijk om bewust keuzes te maken in wat je wel en niet deelt. Je hoeft niet álles te laten zien om persoonlijk te zijn, maar wél het juiste. Zeker wanneer je werkt met mensen in een kwetsbare of bijzondere levensfase, zoals rondom geboorte of verlies, is vertrouwen cruciaal. De persoonlijke klik speelt daarin een grote rol. Mensen kiezen sneller voor iemand bij wie ze zich op hun gemak voelen. Denk daarom goed na over wat jou typeert: welke gewoontes, kleine rituelen of voorkeuren maken jou herkenbaar? Misschien drink je altijd een kopje thee met je klanten, en heb je een voorliefde voor bijzondere smaakjes. Het lijkt klein, maar zulke details maken jou menselijk en herkenbaar. Laat die persoonlijke accenten bewust terugkomen in je content, zodat je jezelf laat zien op een manier die bij jou past. Combineer dat met inhoudelijke posts over wat je doet, waarom je het doet en hoe je inspeelt op de fase waarin je klant zich bevindt. Zo bouw je een contentstrategie met drie pijlers: persoonlijkheid voor de klik, waardevolle inhoud voor vertrouwen, en gerichte informatie voor conversie. Samen vormen die een natuurlijke route van kennismaken tot kiezen voor jou.
Denk verder dan alleen het moment zelf
Veel ondernemers focussen hun content op het moment dat iemand daadwerkelijk zwanger, verloofd of in rouw is. Maar jouw klant is vaak al véél eerder (onbewust) aan het oriënteren.
Denk aan:
- Vrouwen die nog niet zwanger zijn, maar er wel over nadenken.
- Mensen die al positieve verhalen over jouw werk gehoord hebben van vrienden of familie.
- Koppels die trouwen pas over een jaar, maar nu al leveranciers volgen.
👉 De beslissing om met jou te werken wordt vaak al gevormd in die pre-fase. Zorg dus dat je ook dan zichtbaar en waardevol bent. Niet om te verkopen, maar om vertrouwen op te bouwen.
Stop met traditionele sales praat
Als jouw doelgroep in een emotioneel intense fase zit, werkt traditionele sales praat niet. Wat wél werkt?
- Echte verhalen van eerdere klanten
- Jouw visie op hoe je met gevoel én structuur werkt
- Behind the scenes: hoe jij voorbereidt, begeleidt en aanvoelt
Je hoeft jezelf niet te overschreeuwen. Laat zien wie je bent en wat jouw aanpak uniek maakt. Vertrouwen verkoopt zichzelf, als je het de ruimte geeft.
Sluit af met een zachte, duidelijke call-to-action
Een gevoelige doelgroep betekent niet dat je geen actie mag vragen. Maar doe dit wel op de juiste manier. Denk aan:
- “Sla deze post op voor later”
- “Wil je hier meer over weten? Stuur mij gerust een DM."
- “Een keertje vrijblijvend kennismaken om te kijken of er een wederzijdse klik is? Dat kan! Klik hier om deze in te plannen."
- "Ontvang nu de checklist voor een stijlvolle huwelijksdag"
Klaar voor een contentplan dat werkt?
Marketing voor gevoelige doelgroepen vraagt om een andere aanpak. Eén die niet alleen slim is, maar ook zacht en menselijk. Met een goed contentplan sta je niet alleen steviger in je zichtbaarheid, maar help je je klant écht verder.

