Over twijfels en de juiste mindset

Over twijfels en de juiste mindset

Geen zin om te leren? Geen probleem, luister dan de podcast aflevering! 

Toen ik begon met het opzetten van mijn eigen bedrijf had ik zo veel twijfels, doe ik wel het juiste, wat zullen anderen wel niet denken, wat als ik het nu niet leuk vindt? Vooral die laatste twee hielden me tegen. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik mezelf heb gepusht te gaan doen wat ik leuk vind, toch spelen deze onzekerheden nog steeds een rol. 

Wat als ik het niet leuk vind?

Ik weet nog goed dat ik een gesprek had met een vriendin die op zoek was naar een nieuwe baan en het moeilijk vond iets te vinden, waarvan ze zeker wist dat het bij haar zou passen. Gewoon proberen! Dat was mijn advies, je weet pas wat je wel en niet leuk vindt als je het hebt geprobeerd. Hoe makkelijk ik dit tegen haar zei, hoe moeilijk ik dit zelf vond. Wat als ik een bedrijf zou beginnen en er uiteindelijk achter zou komen dat ik het niet leuk vind? Het is iets wat je zelf creëert, dan is het toch super stom om dat vervolgens niet leuk te vinden. Ik was zo bang voor de gedachten dat het misschien ook wel mis kon gaan, omdat ik niet 100% zeker wist of ik het wel leuk zou vinden, dat ik stil bleef staan. Natuurlijk kun je van te voren niet zeker weten of je iets leuk vindt wanneer je het nog niet eerder hebt gedaan. Je kunt er een inschatting van maken, maar 100% zekerheid heb je nooit. 

Wat mij heeft geholpen is bedenken waar ik nu sta en wat ik allemaal al gedaan had. Vond ik alles wat ik heb gedaan altijd leuk? Nee. Heb ik dingen geleerd? Ja. Weet ik al een stuk beter wat ik leuk vind. Ja. Is het de moeite waard om het te proberen? Ja. Het is de moeite waard omdat ik wel 100% wist dat ik toe was aan iets anders, aan mezelf verder ontwikkelen. Dat is misschien nog wel het belangrijkste, wanneer je echt iets wilt veranderen. Het maakt niet uit of je precies terecht komt hoe je het van te voren had bedacht. Je wilt in ieder geval niet meer zijn waar je op dat moment staat. 

Wat gaan andere vinden? 

Een vraag die mij lang tegen heeft gehouden is wat anderen zouden vinden. Ik wilde iets anders doen, mezelf in de kijker zetten bij mijn doelgroep. Dit betekende automatisch dat ook de mensen om mij heen mij bezig zouden zien. Wat vinden mensen daar dan van? Mega spannend vond ik dat! Ik heb er zelf voor gekozen om actief te worden op een Instagram account waarop niemand van mijn directe omgeving mij volgde. Zo kon ik lekker proberen en kijken wat de reacties van anderen waren, voordat ik het aan de grote klok zouhangen. Door dit op deze manier te doen, kon ik beginnen zonder mij druk te maken wat andere dachten. Anderen konden namelijk nog niets denken, want ze hadden geen idee. Dit gaf mij na een tijdje het zelfvertrouwen het wel te gaan delen. Gelukkig waren de reacties alleen maar goed! Persoonlijk denk ik dan, maar wat gebeurt er achter je rug? Stom, ik weet het. Schept niet echt een blijk van vertrouwen. Maar ik wil open en eerlijk zijn, dus dit hoort daar ook bij. 

Het heeft even geduurd, maar ik kan op dit moment zeggen dat het mij steeds minder uitmaakt. Laat mensen vooral denken wat ze willen denken, je zult toch nooit 100% weten wat er over je gezegd wordt. En wat maakt het uit? Als je iets doet wat je leuk wordt en waar jij plezier uit haalt? Op dit moment kan ik zelfs ook nog eens zeggen, dat ik er geld mee verdien. Waarom zou je het dan niet doen? Omdat andere er misschien wel iets over denken. Dat is toch te zonde! 

Alles is mindset

Wat mij heeft geholpen is zelf minder oordelend te zijn. Ja, ook ik betrap mijzelf er nog regelmatig op dat ik direct ergens een mening over heb. Dat kan zowel positief als negatief zijn. Door hier bewust van te zijn en minder snel te oordelen over een ander, wordt je ook positiever over jezelf of hoe andere over je denken. Ook hier zie je weer het draait allemaal om de juiste mindset. Mocht je hier meer over willen lezen, dan moet je echt het boek van Michael Pilarczyk, Master Your Mindset lezen. 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *