Ondernemen

Fouten die ik heb gemaakt tijdens het ondernemen (en jou voor wil behoeden)

In deze blog wil ik je meenemen in de ‘fouten’ die ik heb gemaakt en de dingen die ik, als er een volgende keer komt, anders zou doen. Ik heb ook fouten gemaakt waar ik op voorhand voor gewaarschuwd was, ook dat hoort bij ondernemen. En ook jij mag fouten maken en op jouw manier jouw business leiden. Het is namelijk oké om je eigen fouten te maken. Als je ze maakt: no hard feelings. Je had het blijkbaar nodig om weer verder te komen. Ik hoop dat deze blog je aan het denken zet, zodat je dingen die je doet misschien herkent en eventueel anders aan kunt pakken dan dat ik het heb gedaan.

Contracten 

Ik voelde mij altijd onwijs betrokken bij mijn klanten, waardoor ik vaak dacht ‘het is wel goed zo’. In het begin was ik daarom vaak onduidelijk over wat mijn eisen waren, en stond ik niet echt op mijn strepen als iemand niet deed wat er was afgesproken. In het vervolg zou ik voor iedere klant een contract opstellen. Al is het enkel om onduidelijkheid te voorkomen, zodat beide partijen weten waar ze aan toe zijn (ook wat betreft betalingsafspraken). Bij de laatste klanten met wie ik werkte heb ik dit wel gedaan, en het was zo prettig om hierop terug te kunnen vallen. Ook heb ik veel te laat een algemene voorwaarde laten maken. Ik zou aanraden dit direct bij de start van je bedrijf te laten doen, omdat dit je dwingt over nare situaties na te denken. Daarnaast kun je dit mooi opnemen in je contract met de klant. 

Ik heb mijn algemene voorwaarde op laten stellen bij YoungLaw. Hier kun je voor een redelijk lage prijs je juridische zaken regelen. De documenten worden opgemaakt door een rechtenstudent en daarna enkel gecheckt door een jurist. Hierdoor zijn de kosten vaak een stuk lager. Ik heb de samenwerking met YoungLaw super goed en professioneel ervaren, maar kies vooral een partij waar jij je prettig bij voelt. 

Pakketprijzen

In eerste instantie werkte ik uurtje factuurtje. In het begin voor een veel te lage prijs, maar daar heb ik geen spijt van. Je begint net, hebt geen idee en je klanten ook nog niet. Dus kies een prijs waar jij je goed bij voelt. Als je eenmaal een of twee klanten hebt geholpen ga dan zeker in prijs omhoog. Geef ook bij je eerste klanten aan dat dit een pilot prijs is. Uiteindelijk ben ik met pakketprijzen gaan werken en nam ik vrijwel alleen nog opdrachten aan voor minimaal 3 maanden. Wat een verademing! Dus ik zou zeker aanraden om met pakketprijzen te werken! Oh nog een ding: kijk niet alleen naar wat je per uur wilt verdienen, maar ook wat het iemand anders oplevert. Wat is het resultaat iemand waard? Zo kun je misschien nog wel meer vragen voor de diensten die je aanbiedt.

Start je net? Houdt dan in het begin heel goed je uren bij. Dit kan natuurlijk in een Excel bestand, maar je kunt het ook bijhouden in Toggle. Je kunt Toggle zelfs koppelen aan je Asana waardoor je alles in een programma hebt staan.  Zo kun je later goed je pakketprijzen bepalen.

Onderbuik gevoel volgen

Ik heb helaas ook klanten geholpen waarvan ik op voorhand al dacht, dit is geen match. Maar dan heb je toch een prima intakegesprek en is het financieel ook aantrekkelijk dus ging ik er maar voor. Wat kon er tenslotte misgaan? Nou ik kan je vertellen best wel veel. Bij mij kwam het vooral neer op klanten die niet betaalde en afspraken niet na kwamen, waardoor ik mijn werk niet kon afronden. Dit heeft mij heel wat kopzorgen gegeven en had makkelijk voorkomen kunnen worden. Allereerst door heel duidelijk zwart op wit afspraken te maken en daarnaast altijd op je gevoel te vertrouwen. Voelt het niet goed? Houdt het dan af. 

Meer genieten

Nu ik terugkijk denk ik, had ik maar meer genoten en minder gestresst. Sinds ik heb besloten in loondienst te gaan, ben ik zo veel meer ontspannen. Ik heb het gevoel veel meer te kunnen genieten van mijn vrije tijd. Afgelopen maand (de laatste maand als zelfstandige) heb ik voor mijn gevoel zo veel minder gewerkt, zo genoten van alle vrije tijd en zelfs meer verdiend als de maand ervoor. Ook als ik naar mijn omzet kijk van afgelopen jaren denk ik: had het wat meer los gelaten, had genoten van het geld dat je verdiende en de vrijheid die je had! Maar dat vond ik lastig. En nu ik het loslaat, komt het naar mij toe. Sinds ik de keuze heb gemaakt weer in loondienst te gaan, kreeg ik aanvraag na aanvraag binnen. Dus laat het los, geniet van het proces en maak je niet te druk om wat er eventueel kan komen. Ik weet het, dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer het op zijn minst 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *